NYITVA VAGYUNK!

Pljeskavica kajmakkal

A Ház Specialitásai

PLJESKAVICA KAJMAKKAL!

Ha a ház specialitásai közül választanál valamit, akkor ajánljuk a kajmakos pleskavicat. A húst már nem kell nektek bemutatni, de a rutinosak ismerik a kajmakot is (érlelt sós tejszínnek is szoktuk hívni, meg a tejfölhöz hasonlítani, néha a túróhoz, de a leginkább magára, a kajmakra hasonlít). Szóval egy jó kajmakos pljeskavica tejfölös hagymával, ajvárral és lepénnyel szerintünk feldobná a napotokat. 

Allergén anyag: glutén, tej, zeller, mustár

MÉRET:




KÖRET:








Az étel ára: 2691 Ft

 

Pljeskavica - Tudtad róla?

Aki járt már a Balkánon, az biztosan ismeri (ha jól kiejteni nem is tudja) a Pljeskavica nevét. Az egyik legnépszerűbb fogás Szerbiától Bulgáriáig, de a horvát tengerparton is ott sorakozik a tányérokon. Persze mindenhol egy kicsit más...

A „születési helye” állítólag Leskovac (cirill betűkkel Лесковац). Ez a közel hatvanezer lakosú kisváros Szerbia déli részén található és a színházmaraton mellett a grillhetekről (Roštiljijada) híres. Az ötnapos rendezvényre lezárják a település főutcáját az autós forgalom elől, és megtelik a placc standokkal, amelyeken különböző grillezett húsokat árulnak. 2013-ban 700 ezer látogatója volt az eseménynek! Itt készült 2016-ban a világ legnagyobb Pljeskavica-ja, ami 63 (!) kilogramm volt.

Na de az eredet után térjünk a lényegre! A Pljeskavica a szerb darált hús burger. Eredetileg bárány- és birkahúsból készült, de ma már mindenhol kevernek bele sertést, vagy marhát is. Viszont az arány az változó... Finom, szaftos, parázs fölött megsült húsról van szó, amit sültkrumplival, lepénnyel és grillezett zöldségekkel esznek, de sok helyen szendvicsként pitába töltik. Jól illik hozzá az ajvár, a friss paradicsom, paprika és lila hagyma. Meg persze a hideg sör...

Weboldalunk Sütiket (Cookie) használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja a Cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.