NYITVA VAGYUNK!

Pljeskavica

A Ház Specialitásai

PLJESKAVICA

Aki járt már a Balkánon, biztosan ismeri – szóval bemutatnunk nem kell. Hagymával kevert čevaphúsból készítjük a húspogácsát, adunk hozzá tejfölös hagymát, ajvárt és lepényt. Persze, aki úgy szeretné, annak küldünk hozzá sültkrumplit is. A legszerencsésebbeknek már nem kell dolgozni ebéd után, nekik azt javasoljuk, hogy egy pohár hideg sörrel öblítsék le.

Allergén anyag: glutén, zeller, mustár

MÉRET:




KÖRET:








Az étel ára: 2601 Ft

 

Pljeskavica - Tudtad róla?

Pljeskavica – aki járt már a Balkánon, az biztosan ismeri (ha jól kiejteni nem is tudja) a Pljeskavica nevét. Az egyik legnépszerűbb fogás Szerbiától Bulgáriáig, de a horvát tengerparton is ott sorakozik a tányérokon. Persze mindenhol egy kicsit más...

A „születési helye” állítólag Leskovac (cirill betűkkel Лесковац). Ez a közel hatvanezer lakosú kisváros Szerbia déli részén található és a színházmaraton mellett a grillhetekről (Roštiljijada) híres. Az ötnapos rendezvényre lezárják a település főutcáját az autós forgalom elől, és megtelik a placc standokkal, amelyeken különböző grillezett húsokat árulnak. 2013-ban 700 ezer látogatója volt az eseménynek! Itt készült 2016-ban a világ legnagyobb Pljeskavica-ja, ami 63 (!) kilogramm volt.

Na de az eredet után térjünk a lényegre! A Pljeskavica a szerb darálthús burger. Eredetileg bárány- és birkahúsból készült, de ma már mindenhol kevernek bele sertést, vagy marhát is. Viszont az arány az változó... Finom, szaftos, parázs fölött megsült húsról van szó, amit sültkrumplival, lepénnyel és grillezett zöldségekkel esznek, de sok helyen szendvicsként pitába töltik. Jól illik hozzá az ajvár, a friss paradicsom, paprika és lila hagyma. Meg persze a hideg sör...

Weboldalunk Sütiket (Cookie) használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja a Cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.